INDIERO si criza COVID19

Inca de la inceputul crizei declansate de COVID-19, INDIERO a actionat in sprijinul sectorului muzical.

In data de 30 martie, INDIERO a trimis planul in 10 pasi elaborat de catre IMPALA catre Ministerul Culturii. Ca urmare, Anca Lupes, directorul executiv al INDIERO, a fost invitata pe data de 8 aprilie la intalnirea pe care Ministerul Culturii a organizat-o cu reprezentanti ai guvernului Romaniei: Prim Ministrul Ludovic Orban, reprezentanti ai Ministerelor Economiei si de Finante, reprezentanti ai Presedintiei Romaniei.Propunerile de masuri pe termen mediu venite din partea INDIERO au inclus:

1. Eliminarea TVA-ului pentru produsele culturale muzicale (muzica inregistrata – produs fizic sau digital, bilete de spectacol) pentru o perioada de 12-24 luni de la declararea starii de urgenta.
2.Cresterea fondului de finantare pentru proiecte culturale/muzicale si multianualizarea finanțărilor nerambursabile în cultură (proiecte care se pot desfasura pe parcursul a 2-3-4 ani dupa modelul celor europene).
3.  Re-infiintarea fondului de cofinanțare pentru proiecte europene in programele Europa Creativa si Muzica Misca Europa – am estimat un fond de aproximativ 1,5 – 2 milioane euro/an pentru urmatoarele 12 luni, cu posibilitatea de crestere in functie de dimensiunea granturilor si de numarul de beneficiari (destinat sa acopere parțial finanțarea proprie/atrasă de 40%-60% din buget; lipsa lichidităților este principalul motiv pentru care participarea operatorilor români în programele europene este redusă, mai ales ca lideri de proiect). Suma este calculata luand in considerare sumele publice aferente granturile acordate beneficiarilor romani in proiectele Europa Creativa si RO-Cultura in ultimii doi ani, axate pe arte performative si care includ evenimente. In acest moment, prin diverse asociatii profesionale ale sectorului, există o presiune la nivel european pentru sesiuni suplimentare/creșterea finanțărilor europene pentru proiecte culturale.
4. Initierea unui program de finanțare pentru creșterea capacității tehnice-logistice a sectorului muzical – achiziționare de echipamente, inclusiv pentru dezvoltarea digitalizării și a utilizării de noi tehnologii ca si a cresterii capacitatii antreprenoriale a sectorului, parțial prin finanțare nerambursabilă, parțial prin credite garantate de stat.
5. Sustinerea prin lege a cresterii procentului de muzica romaneasca difuzata (similar modelului francez) pe posturile de radio private pana la cel putin 40% (50% in cazul Radioului national) in orele de difuzare de zi (6:00 – 22:00)Radiourile ar trebui sa promoveze muzica si artistii locali prin cresterea difuzarilor, sa puna mai mult accent pe artisti locali si independenti si sa promoveze lansarile noi locale. In acest moment, conform datelor facute publice de UCMR-ADA, muzica romaneasca este difuzata intr-o proportie medie de 25% de catre cele mai mari retele si posturi de radio private.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *